0   ΠΡΟΪΟΝΤΑ
 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

E-mail:


Κωδικός:


(Υπενθύμιση)ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

 
 
ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ

ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ

 

ΝέαΥόρκη: Η κατανάλωση άφθονων δημητριακών ολικής άλεσης συντελεί στη διατήρηση υγιών αρτηριών και πιθανόν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη Ιnsulin Resistans Atherosclerosis Study, αυτοί που έκαναν διατροφή με μεγάλες ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης είχαν τα λεπτότερα τoιχώματα της καρωτιδικής αρτηρίας και είχαν χαμηλότερη πρόοδο της πάχυνσης του τοιχώματος της αρτηρίας σε ορίζοντα πενταετίας.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Φίλιπ Μέλεν της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου wake forest  η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης αντιπροσωπεύει μια συνολική  και νόστιμη ευκαιρία μείωσης του κινδύνου αθηροσκλήρωσης και της καρδιακής νόσου.

Η πάχυνση του τοιχώματος των καρωτιδικών αρτηριών που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο σηματοδοτεί την αθηροσκλήρωση, την συσσώρευση λιπαρών ουσιών κι άλλου υλικού που αυξάνουν των κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ τα υψηλά επίπεδα δημητριακών ολικής άλεσης στη διατροφή έχουν σχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο διαβήτη  τύπου ΙΙ και καρδιακής νόσου, η σχέση με την αθηροσκλήρωση δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Ο Δρ. Μέλλεν και οι συνεργάτες του μελέτησαν πολυεθνική ομάδα 1.178 ανδρών και γυναικών, υπολογίζοντας τη συνολική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης ανάλογα με το πόσο μαύρο ψωμί, μαγειρεμένα δημητριακά και δημητριακά με φυτικές ίνες έτρωγαν.

Όσο υψηλότερη η πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης τόσο λεπτότερη η εσωτερική μέση πάχυνση της αρτηρίας και λιγότερη η πρόοδος της πάχυνσης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η σχέση παρέμενε ισχυρή ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η υγιεινότητα της συνολικής διατροφής και η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι τα ίδια τα δημητριακά ολικής άλεσης και όχι κάποιο μεμονωμένο συστατικό, ευθύνονται για τις ιδιότητες πρόληψης της αθηροσκλήρωσης.