0   ΠΡΟΪΟΝΤΑ
 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

E-mail:


Κωδικός:


(Υπενθύμιση)ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

 
 
ΤΑ ΚΑΛΑ.. ΧΡΩΜΑΤΑ ΩΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

                  Τα καλά… χρώματα ως ευεργετικές ουσίες των τροφίμων

 

Κόκκινο: ντομάτες, καρπούζι.

Οφείλετε στο λυκοπένιο, εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και θεωρείτε ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.

 

Βαθύ κόκκινο: κόκκινα σταφύλια, κεράσια, φράουλες, ρόδια, βατόμουρα, κόκκινες πιπεριές, μελιτζάνες. Το χρώμα οφείλετε στις ανθοκυανίνες, με ισχυρότατη αντιοξειδοτική δράση, συμβάλλοντας στην υγεία των αγγείων, της καρδιάς κ.α.

 

Πορτοκαλί: καρότα, κολοκύθες, βερίκοκα, γλυκοπατάτες. Οφείλετε στο άλφα και βήτα καροτένια που ενισχύουν την αντιοξειδοτική άμυνα, επιφραδύνουν τον καρκίνο.

 

Πορτοκαλί/ κίτρινο: πορτοκάλια, μανταρίνια, νεκταρίνια. Τα φρούτα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά τα καροτένια και το χρώμα οφείλετε στην βήτα-κρυπτοξανθίνη.

 

Κίτρινο/ πράσινο: σπανάκι, κίτρινο καλαμπόκι, αβοκάντο, στον κρόκο των αυγών. Οφείλετε στη λουτεϊνη και στη ζεαξανθίνη , ουσίες που προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που αποτελεί την κυριότερη αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

 

Πράσινο: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν σουλφοραφάνη, ισοθειοκυάνιο και ινδολές , κινητοποιούν τα γονίδια του συκωτιού να δημιουργούν ενώσεις που διασπούν καρκινογόνα χημικά.

 

Λευκό/ πράσινο: κρεμμύδια, σκόρδο, σέλινο, αχλάδια, λευκό κρασί, αντίδια,. Περιέχουν φλαβονοειδή που προστατεύουν τις κυταρικές μεμβράνες.

 

Απόσπασμα από την περιοδική έκδοση της ομάδας περιβάλλοντος της ΧΕΝ Καλαμαριάς. Νοέμβριος 2008. 4ο τεύχος.