0   ΠΡΟΪΟΝΤΑ
 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

E-mail:


Κωδικός:


(Υπενθύμιση)ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

 
 
ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Δυσανεξία στη γλουτένη.

                                ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Δυσανεξία στη γλουτένη.

 

Τι είναι κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη ή εντεροπάθεια λόγω γλουτένης δεν είναι κάποιου είδους τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, αλλά αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα στα ίδια του τα κύτταρα, αντιδρώντας στη γλουτένη. Η νόσος αυτή προσβάλλει αρχικά το λεπτό έντερο και οδηγεί σε προοδευτική ατροφία του εντερικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών. Τρία δημητριακά περιέχουν τη γλουτένη και είναι τοξικά για τους ασθενείς με την κοιλιοκάκη : ο σίτος, η σίκαλη και το κριθάρι.

 

Πόσο συχνή είναι;

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100.000 Έλληνες παρουσιάζουν τη νόσο, εκ των οποίων το 99% δεν έχει διαγνωσθεί. Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε 1 άνθρωπο που έχει διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη, είναι πιθανόν ότι υπάρχουν άλλοι 30 οι οποίοι έχουν την πάθηση αλλά η διάγνωση σε αυτούς δεν έχει γίνει.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της νόσου;

Η συμπτωματολογία της νόσου ποικίλει και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, ματά την  ένταξη της γλουτένης στη διατροφή μας σε άτομα με γενετική προδιαθεση. Στη βρεφική και παιδική ηλικία τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την εισαγωγή τροφών με γλουτένη (π.χ φαρίν λακτέ, ζυμαρικά, μπισκοτόκρεμα).

Ενδείξεις της ασθενείας :

-         Διαταραχές κενώσεων (κυρίως διάρροια ή και δυσκοιλιότητα).

-         Κοντό ανάστημα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

-         Αδιευκρίνιστη απώλεια βάρους, ανεπαρκής πρόσληψη βάρους.

-         Ανορεξία.

-         Καθυστέρηση της ήβης.

-         Μετεωρισμός (πρήξιμο) της κοιλιάς και κοιλιακός πόνος.

-         Διαταραχές αδαμαντίνης.

-         Νευρολογικά ή συμπεριφεριολογικά προβλήματα (ευερεθιστότητα ή καταθλιπτική διάθεση, άγχος, αταξία, περιφεριακή νευροπάθεια, επιληψία).

-         Σιδηροπενική αναιμία και χαμηλό φυλλικό οξύ.

 

Σημειώνουμε πως η κοιλιοκάκη μπορεί να συνδέεται και με άλλα μη – ειδικά συμπτώματα όπως οστεοπενία, οστεοπόρωση, έλλειψη βιταμινών Κ και Ε.

Η ύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού που πάσχουν από κοιλιοκάκη αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα της ασθενείας.

 

Πως θεραπεύεται η κοιλιοκάκη;

Μετά τη διάγνωση η θεραπεία είναι μία και μοναδική: Διατροφή εφ’ όρου ζωής χωρίς γλουτένη, ένας δρόμος φαινομενικά δύσκολος στην αρχή, εφικτός όμως με την κατάλληλη καθοδήγηση, που εξασφαλίζει μακρά ζωή χωρίς τα προβλήματα για τα οποία είναι υπαίτια η νόσος.

Τα πλεονεκτήματα μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη:

Το έντερο επανέρχεται τη φυσιολογική κατάσταση, τα θρεπτικά στοιχεία απορροφώνται και αξιοποιούνται από τον οργανισμό, ανακτάται το χαμένο βάρος, αποκαθίσταται η ψυχική και σωματική ευεξία.

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι υποπτεύονται ότι πιθανός πάσχουν από τη νόσο.

Θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους.

Για τη διάγνωση ο γιατρός θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις και εάν αυτές είναι παθολογικές θα ακολουθήσει βιοψία του εντέρου. Η βιοψία του λεπτού εντέρου παραμένει μέχρι σήμερα μέθοδος εκλογής για την οριστική διάγνωση της νόσου. Ο μη επεμβατικός (ανοσιακός) έλεγχος συμβάλει στη διαγνωστική προσέγγιση της νόσου, αλλά κυρίως στον αποκλεισμό των ατόμων από την ανάγκη βιοψίας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.

 

Η αυθαίρετη υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη, μπορεί να οδηγήσει σε μια ισορροπημένη και ανεπαρκή διατροφή, η οποία θα μπορούσε να κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό.

 

5 < ΜΥΘΟΙ> σχετικά με την κοιλιοκάκη.

<Η κοιλιοκάκη είναι μια σπάνια νόσος>….. ΜΥΘΟΣ.

<Η κοιλιοκάκη είναι μια απλή τροφική δυσανεξία>…. ΜΥΘΟΣ.

<Μόνο τα παιδιά νοσούν από κοιλιοκάκη>….ΜΥΘΟΣ.

<Πρέπει να έχετε εντερικά συμπτώματα όπως η διάρροια για να έχετε κοιλιοκάκη>…. ΜΥΘΟΣ

<Μόνο τα ελλιποβαρή άτομα διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη>….ΜΥΘΟΣ.

 

 

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και προγραμματίστε τον προληπτικό σας έλεγχο.